Europol lanceert een nieuwe sensibiliseringscampagne tegen seksuele afpersing of “sextortion” van jongeren. Een trend waar steeds meer jongeren last van krijgen volgens internationale cijfers van de politie.
Dergelijke afpersing kan 2 vormen aannemen: Er kan geld gevraagd worden in ruil voor het niet publiceren van bepaalde informatie of beelden; ofwel vraagt men steeds explicietere beelden te delen. Sextortion is strafbaar in Europa omdat het zowel onder afpersing als oplichting valt.
Om mensen te informeren van de gevaren van seksuele afpersing is er nu op Youtube een video met waargebeurde verhalen gemaakt door Europol.
Hoe voorkomen?
Het is belangrijk te beseffen dat als je altijd maar informatie van jezelf deelt op internet deze informatie voor iedereen beschikbaar is. Hoe meer informatie er over jou terug te vinden is op internet hoe gepersonaliseerder criminelen jou kunnen benaderen via internet of in chatrooms.
Ook is het aangeraden geen webcamseks te doen met onbekenden of naaktfoto’s te delen. Zeker niet als je hierop herkenbaar bent.
Mensen op internet zijn niet altijd wie ze zeggen dat ze zijn. Iemand die zegt 16 jaar te zijn en zelfs foto’s heeft om dit te ondersteunen kan in werkelijkheid 40 of ouder zijn. Of het kunnen zelfs echte criminele organisaties zijn die zich hiermee bezig houden.
Toch het slachtoffer?
Bewaar alle berichten en screenshots om de politie te helpen bij het oppakken van de dader(s).
- Praat erover met je ouders, een leerkracht of andere vertrouwenspersoon
- Doe aangifte bij de politie van je woonplaats
- Als je niet direct naar de politie durft te stappen kan Child Focus je hierin bijstaan.
- Je kan ook steeds terecht bij de hulplijn voor veilig internet van Child Focus 116 000.
Meer informatie kan u terugvinden via: